Om Anna Nordgren

Anna Nordgren:  Björkskog, pastell.

 

Anna Nordgren föddes den 13 maj 1847 i Mariestad. Hon kom från en småborgerlig familj. Hennes far var bagaren Frans Johan Nordgren och mor var Anna Charlotta född Lundahl. Familjen flyttade en del under hennes uppväxt, först från Mariestad till Hjo där familjen tog över svärfaderns gård Åsen. En herrgård med vacker utsikt över Hjo och Vättern. Nordgren har själv berättat om de intryck Vätterns stränder och den omgivande naturen fick på henne.

Jag minns mer än väl, hvilken kärlek jag redan tidigt hade för naturen. Jag njöt oändligt af de fina dagrarna och de härliga utsikterna.

Under tiden i Hjo hade hon en guvernant som gav henne hjälp och stöd för att börja teckna och måla. Efter tio år i Hjo flyttade familjen tillbaka till Mariestad för att efter ytterligare en tid flytta till en gård, Sjögerås mellan Skara och Falköping. Hon gick först i folkskolan i Mariestad men sedan familjen flyttat till Sjögerås kom hon att fortsätta på flickskolan i Skara.Tidigt blev hon intresserad av att teckna och måla och hon tillbringade mycken tid med att vistas i naturen kring hemmet och att besöka de människor som bodde i trakten. Inhämtade intryck och en förståelse för de levnadsvillkor som gällde. Något som kom att påverka henne och hennes måleri under hela sin livstid.

 

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)